BOLIG

UKHome

UKH åbnede en boligenhed for unge i det gamle patienthotel i august 2020

Et samarbejde mellem MSB (Sociale Forhold og Beskæftigelse) og MKB (Kulturforvaltningen)


Projektet er støttet af Realdania Fonden, Velux Fonden og Bikubenfonden

Takket være UKHs brugere og de ansattes kæmpe indsats, blev vores drøm om at tilknytte boliger til virkelighed. Derfor har vi nu skabt et bo miljø, hvor unge studerende og unge uden bolig eller socialt netværk kan komme i betragtning til en bolig. Elever fra FGU betragtes i denne sammenhæng som studerende.

Projektets fokus er at afhjælpe hjemløshed blandt unge i Aarhus og at få vendt en negativ livssituation til en positiv. Ingen unge bryder sig om at blive sat i bås som en, der er udsat. Derfor er der i UKHome enighed om, at alle beboere blot betragtes som ethvert andet ungt menneske. For som de siger, ”kan der jo ske ting og sager i alles liv”. Desuden har man et hjem, når man flytter ind og man har dermed ikke brug for at skelne mellem dem.   

Ingen unge bryder sig om at blive sat i bås som en, der er udsat. Derfor er der i UKHome enighed om, at alle beboere blot betragtes som ethvert andet ungt menneske.

I UKH kender vi til unge uden bolig og socialt netværk, som profiterer af at kunne udvikle og socialisere gennem aktiviteter, fællesspisninger og gode snakke. En del af husets unge kender desuden til det at være ny i byen, at være sofasurfer og at have et behov for at lære byen at kende og finde gode venner og inkluderende fællesskaber.

Helt konkret er boligenheden etableret i husets østfløj. Der er 24 værelser, hvor halvdelen nu er lejet ud til unge studerende, og den anden halvdel til unge uden bolig, gennem et samarbejde med Kollegiekontoret. Håndværkere har været i fuld gang med at renovere, bygge og male alle værelserne og fælleslokalerne.  Alle værelser har eget bad og toilet, og udsigt til resten af det gamle Amtssygehus. Der er et fælles køkken på begge etager samt to fælles opholdsrum i stueetagen for lejerne. Derudover er alle værelser indrettet med et lille tekøkken.

Der er ansat en social vicevært og en vært, der hjælper med at facilitere fællesspisninger, aktiviteter og workshops. De deltager gerne i en god dialog og kan hjælpe med studievejledning, kontakt til netværk, jobsøgning mm. ligesom der kan tilknyttes en CTI (bostøtte) hvis man har det behov.

Er du interesseret i at ansøge om en bolig kan du skrive til Anne, som er social vicevært i UKHome:

Anne Scherrebeck: ash@kollegiekontoret.dk

Har du spørgsmål til projektet, er du velkommen til at skrive til Ruth og Lone, som begge er tilknyttet projektet:

Ruth Morell: rmor@aarhus.dk

Lone Jensen: lonej@aarhus.dk  

Vil du vide mere om baggrunden for projektet, kan du læse byrådsindstillingen:

Evaluering

I 2021 blev der udarbejdet en evalueringsrapport af UKHome af Carlberg. Rapporten sætter fokus på de fysiske rammers betydning for beboernes trivsel og fællesskab. Analysen i rapporten er inddelt i tre rumlige zoner – 1) den individuelle bolig i form af kollegieværelset, 2) fællesarealerne i form af fælleskøkkener, gangarealer og fællesstuer, og 3) nærmiljøet i form af UKH og lokalområdet.

Du kan finde rapporten i linket herunder.

%d bloggers like this: